De grens van het Romeinse Rijk

Vanaf een aantal jaar voor onze jaartelling (tot 400 na Christus) vormde de Rijn de noordelijke grens van het Romeinse Rijk en werd het water gebruikt ter verdediging en voor transport. Door de jaren heen is geprobeerd het water te beheersen en te sturen. Als je over de dijken wandelt of fietst zie je de wielen als overblijfsel van de talrijke overstromingen. Je vindt er waterwerken en historische (soms verdronken) dorpjes. Daarnaast is de rivier een belangrijk element in de klei- en zandwinningsindustrie.

Beleef het verleden - Waar is het verleden nog te zien in de Liemers?

 • Liemers Museum

  Waar kun je de historie van de Liemers beter ontdekken dan in het Liemers museum?

  Lees meer
  Liemers Museum
 • Romeinse Limes

  De rivieren waren in de Romeinse tijd al van cruciaal belang. Voor de Romeinen waren de Rijn, Waal en Maas reden om te komen en te blijven. 

  Lees meer
  Romeinse Limes
 • Panoven

  Buitengoed de Panoven is een voormalige dakpan- en steenfabriek uit 1850 die sinds 1983 toeristisch geëxploiteerd wordt. 

  Lees meer
  Panoven
 • Redoutes

  Redoutes zijn wachttorens die eind zestiende/begin zeventiende eeuw langs de rivieren werden gebouwd, om de veiligheid van de bewoners achter de dijken te borgen. 

  Lees meer
  Redoutes
 • Fort Pannerden

  Bezoek aan Fort Pannerden en kies voor een van de interactieve programma’s en ga op ontdekking. 

  Lees meer
  Fort Pannerden
 • Fort Geldersoord

  Fort Geldersoord is gebouwd ter bescherming van de inlaat bij het Gelders Oort in Westervoort.

  Lees meer
  Fort Geldersoord

Historische ontdekkingstocht op de fiets

Marlou Jacobs & Godfried van Loo van REiSREPORT stippelden een unieke fietsroute uit langs de historische parels van de Liemers. Zij delen hun verhaal aan de hand van de gereden fietsknooppunten. Maar voor je op de fiets springt en in hun sporen treedt, laat je eerst meevoeren in hun persoonlijke verhaal met adembenemende beelden.

Bekijk hun blog hier

Waterrijk Liemers

In de Liemers stroomt de Rijn Nederland binnen en wordt de hoeveelheid water naar een groot deel van ons land gereguleerd. Het geeft de regio een strategisch belangrijke ligging. Water heeft de Liemers gevormd. Het landschap is door de eeuwen heen door de kracht van het water en door ingrepen van de mens sterk veranderd. De Rijn heeft in de Liemers van oudsher grote invloed gehad op de bevolking; zowel in negatieve zin - eeuwenlang trad de Rijn uit zijn oevers in de Liemers – als in positieve zin, in de vorm van de economische mogelijkheden die de rivier bood aan allerlei soorten nijverheid en industrie. 

Plan je bezoek - en (her)beleef het verleden