De historie van de Liemers

Laat je meevoeren

De Liemers heeft een uniek rivierenlandschap met een grote rijkdom aan unieke natuur. Het is de ecologische kraamkamer van de delta. Het gebied ligt bezaaid met voetstappen van prominente figuren uit de Nederlandse geschiedenis, waaronder de Oranjeprinsen Maurits en Frederik Hendrik. 

Lees meer

Het verhaal van het water

Waterrijk Liemers

In de Liemers stroomt de Rijn Nederland binnen en wordt de hoeveelheid water naar een groot deel van ons land gereguleerd. Het geeft de regio een strategisch belangrijke ligging. Water heeft de Liemers gevormd. Het landschap is door de eeuwen heen door de kracht van het water en door ingrepen van de mens sterk veranderd. De Rijn heeft in de Liemers van oudsher grote invloed gehad op de bevolking; zowel in negatieve zin - eeuwenlang trad de Rijn uit zijn oevers in de Liemers – als in positieve zin, in de vorm van de economische mogelijkheden die de rivier bood aan allerlei soorten nijverheid en industrie. 

De grens van het Romeinse Rijk

Vanaf een aantal jaar voor onze jaartelling (tot 400 na Christus) vormde de Rijn de noordelijke grens van het Romeinse Rijk en werd het water gebruikt ter verdediging en voor transport. Door de jaren heen is geprobeerd het water te beheersen en te sturen. Als je over de dijken wandelt of fietst zie je de wielen als overblijfsel van de talrijke overstromingen. Je vindt er waterwerken en historische (soms verdronken) dorpjes. Daarnaast is de rivier een belangrijk element in de klei- en zandwinningsindustrie.