Een van de mooiste plekjes in de Liemers

Het Rijnstrangengebied, een prachtig natuurgebied gelegen middenin de Liemers, tussen Pannerden, Aerdt, Herwen, Babberich en Oud-Zevenaar. Ook wel de Gelderse Waard genoemd, of in Zevenaar 'de Ward'. Dit gebied is uniek door zijn landschap van plassen, moerassen, rietvelden en bloemrijke graslanden. Hier kun je genieten van rust en stilte, en de natuur in zijn volle glorie ervaren.

In het Rijnstrangengebied vind je een rijke diversiteit aan planten- en diersoorten, zoals otters, bevers en diverse soorten vogels. Het gebied staat bekend om zijn bijzondere flora en fauna en trekt jaarlijks vele natuurliefhebbers, wandelaars en fietsers.

Maak een wandeling of fietstocht door dit prachtige gebied en ontdek de vele mooie plekjes die het te bieden heeft. Stop onderweg bij een van de vogelkijkhutten om vogels te spotten, of ga op zoek naar de bevers die in het gebied leven. En vergeet niet om te genieten van de mooie uitzichten over het water en de omringende natuur.

Het Rijnstrangengebied is een rietmoeras. Er leven bevers en zeldzame vogels zoals de roerdomp, de grote rarekiet en de bruine kiekendief. Een gebied met een rijke culturele erfenis en prachtige natuur. Vanuit Natura 2000 is er de wens om de kwaliteit van de moerasnatuur te versterken en te verduurzamen. 

De Rijnstrangen liggen aan de ‘bron’ van de waterverdeling van Nederland in de Gelderse Poort. Lange tijd was het een dynamisch deel van het rivierengebied, waar de Rijn in de Waal en het Pannerdensch Kanaal splitste. Sinds de jaren zestig van de vorige eeuw zijn de Rijnstrangen afgesloten van de rivier. 

Het Rijnstrangengebied is toegankelijk via struinpaden. Er loopt een klompenpad van 14 kilometer, het Rijnstrangenpad. Je loopt door ruig rivierenlandschap met oude strangen die je oversteekt via trekpontjes.

Een groot deel van het gebied is particulier eigendom, een deel is eigendom van Staatsbosbeheer en een deel is in beheer van Stichting Twickel. 

Het Rijnstrangengebied is een parel in het Nederlandse landschap en zeker een bezoek waard. Kom en ontdek zelf de schoonheid en rust van dit bijzondere natuurgebied.

Vroege Vogels TV

Vroege Volgels TV heeft een aflevering gemaakt over de Rijnstrangen.

Het mooie stukje Liemers wordt in deze aflevering nog mooier in beeld gebracht. Presentator Menno gaat samen met vogelonderzoeker Olaf Klaassen op zoek naar bijzondere vogels. Willemijn gaat ondertussen op zoek naar de bever. 

 

Bekijk de aflevering hier