Fort Pannerden

Fort Pannerden is een historisch fort gelegen in de gemeente Lingewaard in het oosten van Nederland. Het fort werd tussen 1869 en 1871 gebouwd als onderdeel van het verdedigingssysteem van de Nederlandse Waterlinie, dat was ontworpen om het westelijke deel van het land te beschermen tegen invasies. Fort Pannerden is uniek omdat het ligt aan de samenvloeiing van de Rijn en de Waal, waardoor het een belangrijke strategische locatie is voor de verdediging.

Het fort is omgeven door een gracht en bevat een doolhof van tunnels, kazernes en artillerieposities, evenals een centrale toren die een panoramisch uitzicht op de omgeving biedt. Het fort werd tot de jaren zestig voor militaire doeleinden gebruikt, waarna het buiten gebruik werd gesteld en in verval raakte. In de jaren 1990 begon een groep vrijwilligers met de restauratie van het fort, en tegenwoordig is het open voor het publiek als museum en cultureel centrum, met rondleidingen, tentoonstellingen en educatieve programma's over de geschiedenis van het fort en de Hollandse Waterlinie.

Fort Pannerden heeft veel activiteiten en bezienswaardigheden voor alle leeftijden. Met vijf verdiepingen en 124 (!) lokalen is er altijd weer iets bijzonders te beleven. Vanaf het uitzichtpunt heb je prachtig zicht over de Waal, de Rijn en het Pannerdensch kanaal. 

In Fort Pannerden kom je alles te weten over de rol die het heeft gespeeld in de tijd van de Nieuwe Hollandse Waterlinie, WO I, WO II, maar ook over de krakers en het ruige rivierenlandschap rond het fort. Maar er is meer. Een film, een bezoekerscentrum, winkel, café-restaurant en heel veel leuke en spannende activiteiten zoals:

  • Escape route: trotseer de elementen, struin door het fort en red Fort Pannerden van een fatale overstroming (vanaf 12 jaar)
  • Expeditie Pannerden: een spannende puzzel expeditie, op zoek naar de schat van soldaar Willem Derksen (6-12 jaar)
  • Wandelroutes rondom het fort: rondom het fort is het prachtig. Er is een mooie belevenisroute rondom het fort en een route door de fortgracht te bewandelen. Leer meer over het fort, de Klompenwaard en de flora en fauna
  • Rondleiding: ga op pad met de gidsen en leer het verhaal van Fort Pannerden kennen
  • Audiotour: ondet zelf het fort door middel van een audioguide

Wanneer de kanonnier aanwezig is kan er een kanondemonstratie gegeven worden! 

Fort Pannerden is sinds 2021 lid van de museumvereniging en Unesco Werelderfgoed als onderdeel van de Hollandse Waterlinie.