De Liemers

De Liemers is het gebied tussen Arnhem en de Duitse grens. Omsloten door de Rijn, het Pannerdensch Kanaal, de IJssel en de Oude IJssel, met de heuvels van de Veluwe en Montferland op fietsafstand. De begrenzing van de Liemers is al jaren punt van discussie. Een van de verschillende theorieën geeft aan dat het hier de grens tussen de beide hertogdommen Gelre en Kleef betreft. Onder de Liemers vallen in ieder geval de gemeenten Zevenaar, Duiven en Westervoort. 

De naam ‘Liemers’ verwijst in die theorie naar het Latijnse ‘Limes’, wat grens betekent. Ook de grenzen van het gebied zijn in de loop van de jaren nogal eens verschoven.

De Liemers is een bijzonder gebied. Dat komt vooral door de afwisseling: van het rivierenlandschap, de vele recreatievoorzieningen en -gebieden, zoals de Bijland en Rhederlaag, de sfeervolle winkelcentra van Zevenaar en Duiven tot de dorpse gezelligheid in de kleine kernen.

 • 't Gelders Eiland

  't Gelders Eiland is onderdeel van de gemeente Zevenaar en ligt in de regio de Liemers. 't Gelders Eiland ligt midden in nationaal natuurgebied de Gelderse Poort, omgeven door de Rijn en zijn rivierarmen, het Land van ‘Waoter en Wiend. Een oase van ruimte en rust. Uiterwaarden teruggegeven aan de natuur, trekpontjes over de Rijnstrangen, kilometers dijk met karakteristieke dijkhuizen, oeverzwaluwen, beverburchten, ganzentrek, struinpaden en het overal aanwezige water.

  't Gelders Eiland
 • Montferland

  Montferland wordt ook wel de parel van de Liemers en de Achterhoek genoemd. Met het prachtige Bergerbos en kasteelstad 's-Heerenberg is er in Montferland voor elk wat wils te beleven. Montferland wordt ook wel het Land van Bergh genoemd. Dit ter herinnering aan het eeuwenoude graafschap Bergh. Graafschap Bergh was zowel Bergh met de oude vestingstad ’s-Heerenberg en de dorpen Beek, Stokkum, Zeddam, Braamt, Kilder en Azewijn, maar ook Didam met Loil en Nieuw-Dijk – die vanaf 1440 en 1450 ook bij Bergh hoorden. Dit is bij elkaar de huidige gemeente Montferland. 

  Ontdek Montferland
  Montferland
 • Zevenaar

  Zevenaar kent naast een leuk stadscentrum ook een hele mooie omgeving. Er zijn volop wandel- en looproutes en bezienswaardigheden in stad en omgeving om van een bezoek aan Zevenaar volop te genieten. Op diverse plekken in het stadscentrum wordt stilgestaan bij de geschiedenis van Zevenaar. Met een mooi theater, diverse musea en tentoonstellingen, culturele festivals, gratis openlucht concerten, gezellige markten en folkloristische schuttersevenementen is Zevenaar zeker een bezoek waard.

  Zevenaar